I de fleste tilfælde skyldes smerter i forbindelse med samleje tørhed i skeden.

Smerter i forbindelse med samleje kan gå fra milde til svære, men uanset hvor de befinder sig på intensitetsskalaen, kan de helt sikkert forvandle sex fra noget behageligt til noget uønsket.

Smerter i forbindelse med samleje kaldes på lægefagligt sprog dyspareuni, og det kan skabe problemer i parrets intime liv, men det kan også påvirke kvindens liv generelt. Derfor er det vigtigt at forstå de mulige årsager til smertefuldt samleje, og hvad du kan gøre for at undgå det. I de fleste tilfælde skyldes smerter, som en kvinde føler under penetration, tørhed i skeden.

Hvad kan forårsage vaginal tørhed?

Denne tilstand kan forekomme i perioder med hormonforandringer, såsom under graviditet, amning eller overgangsalder.

Årsagen til vaginal tørhed i overgangsalderen og under graviditet eller amning er et fald i østrogenniveauet. Østrogen er et kvindeligt kønshormon, der er ansvarligt for at holde skedevæggen tyk, elastisk og velsmurt. Når østrogenniveauet falder, bliver vævet i skeden tyndere og mindre elastisk, og smøringen reduceres betydeligt, hvilket medfører tørhed og vævsskader under penetration, hvilket igen giver smerter og inflammation.

Tørhed kan også være årsagen til smerter, hvis et par ikke afsætter nok tid til forspillet, så kvinden ikke er ophidset nok til at stimulere tilstrækkelig naturlig smøring.

Hvad kan lindre tørhed i skeden?

Prøv at bruge en vaginal fugtighedscreme eller en glidecreme, der kan lindre tørhed og give dig et smertefrit og behageligt sexliv. Den primære forskel på disse to typer produkter er, at fugtighedscremerne er designet til daglig brug og giver kontinuerlig fugtning, der gør det nemmere for dig at motionere og nyde enhver fysisk aktivitet uden følelsen af friktion og ubehag i intimområdet, mens glidecremerne er beregnet til brug før samleje og virker i en kort periode.

Andre årsager til smerter i forbindelse med samleje omfatter:

  • Visse kønssygdomme
  • Episiotomi eller klipning under fødslen
  • Visse medicinske lidelser såsom endometriose og underlivsbetændelse.
  • Psykologiske problemer såsom stress, angst, depression, usikkerhed om dit fysiske udseende, frygt eller parforholdsproblemer.
  • Sex for tidligt efter fødslen eller en operation i bækkenregionen.

Andre gener

Hvis de smerter, du føler under sex, er forbundet med kløe, svie og hævelse, efterfulgt af et hvidt, smuldrende udflåd, kan du have en svampeinfektion. Smerter kan også opstå, hvis du har bakteriel vaginose – i begge tilfælde skal du undgå samleje, indtil infektionen er under kontrol, og det beskadigede væv er helet. Rådfør dig med din læge om passende behandling.

Vil du vide mere?

Del