Både bakteriel vaginose (BV) og en svampeinfektion er kendetegnet ved et unormalt udflåd, men dette udflåd ser ret forskelligt ud.

Bakteriel vaginose og svamp i skeden er de to mest almindelige vaginale symptomer

I mange år var skedesvamp bedre forstået og lettere at behandle end bakteriel vaginose. Dette førte til den almindelige misforståelse, at ethvert usædvanligt udflåd, kløe og smerte i intimområdet skyldes Candida.

I dag ved man, at bakteriel vaginose er lige så almindelig som svamp, den forekommer hos ca. 1/3 af kvinderne, og den behandles på en helt anden måde end svamp i skeden. For at kunne anvende en tilstrækkelig behandling skal kvinden først vide, hvilke af disse to almindelige gener hun har.

Forskellige symptomer

Både bakteriel vaginose (BV) og en svampeinfektion er kendetegnet ved et unormalt udflåd, men dette udflåd ser ret forskelligt ud. Mens BV generelt forårsager et tyndt, vandigt, hvidt eller gråt udflåd med en særlig fiskeagtig lugt, er skedesvamp bedre kendt for et tykt, hvidt udflåd, der minder om hytteost, med en svag gæragtig lugt.

Kvinder, der har skedesvamp, lider oftest af meget kraftig kløe og irritation og mindre ofte af smerter i forbindelse med samleje eller vandladning. Huden på vulva er lyserød eller rød, nogle gange med hvide mærker, der ikke kan fjernes. Mens irritation og smerter også forekommer hyppigt i forbindelse med bakteriel vaginose, ses kløe mindre hyppigt. pH i det vaginale miljø er også forskelligt ved bakteriel vaginose og svampeinfektion. Selvom den normale pH i skeden er sur, bliver den ved BV mere basisk, mens skedesvamp ikke påvirker surhedsgraden i det vaginale miljø. Denne forskel er grundlaget for de mest almindelige håndkøbstest for infektion i skeden.

Selvdiagnose

Ingen af disse to gener betragtes som en infektion som sådan, men snarere en ubalance i bakteriefloraen. Forskellene mellem bakteriel vaginose og en svampeinfektion er dog ikke altid tydelige og kan sommetider endda forveksles med symptomer på andre, mere alvorlige problemer. Derfor er det altid en god idé at tale med din læge eller gynækolog.

Forskellige behandlinger

Bakteriel vaginose kan behandles med antibiotika, såsom metronidazol, eller med naturlige produkter og præbiotika, som genopretter balancen i den vaginale flora. Bakteriel vaginose, der behandles med antibiotika, har langt større indvirkning på den gavnlige vaginale mikroflora, da den også påvirker de gode bakterier (mælkesyrebakterier), og antibiotika kan også have irriterende bivirkninger. Som følge heraf er der en høj tilbagefaldsrate, når BV behandles med antibiotika.

Naturlige produkter er mere rettet mod at genoprette den gode vaginalflora i stedet for at forstyrre den yderligere ved at dræbe både patogene (skadelige) bakterier og de gode bakterier. Candida kan ligeledes behandles med svampemidler eller med et produkt, der genopretter balancen og stimulerer de gavnlige mælkesyrebakterier i skeden. Hvis du vælger at bruge et håndkøbsprodukt til selvbehandling, anbefales det at gå til lægen, hvis symptomerne varer ved.

Vil du vide mere?

Del