Mængden, konsistensen, lugten og farven af udflåd er meget individuel og kan variere i løbet af menstruationscyklussen, mens du ammer, under graviditeten, eller når du er seksuelt ophidset.

Udflåd er en vigtig faktor for din overordnede vaginale sundhed

Kirtlerne inde i skeden og livmoderhalsen producerer en væske, der spiller en række forskellige roller i det kvindelige forplantningssystem: Den skyller affaldsstoffer, døde celler og mikroorganismer væk, den hjælper med at forebygge og bekæmpe infektioner, og den smører skeden.

Mængden, konsistensen, lugten og farven af udflåd er meget individuel og kan variere i løbet af menstruationscyklussen, mens du ammer, under graviditeten, eller når du er seksuelt ophidset. Ved at lære din krop godt at kende vil du kunne genkende, hvad der er normale og acceptable kendetegn ved udflåd, der ikke giver grund til panik. Du bemærker måske en let ændring i lugten, hvis du er gravid, eller en øget mængde udflåd, mens du har ægløsning. På den anden side kan usædvanlige ændringer i farve, konsistens, mængde eller lugt tyde på, at der er ved at opstå en infektion – især hvis der også er andre symptomer, såsom kløe, svie eller smerter.

Forstå dit udflåd

Ændringer i udseendet af dit udflåd kan være tegn på, at det er tid til at søge råd hos din gynækolog – se i tabellen nedenfor, så du kan lære, hvordan du genkender de mest karakteristiske ændringer og deres årsager.

Farven på udflådKonsistensLedsagende symptomerMulige årsager
Klar, hvid eller hvidlig, lysegulTynd eller tyk, klistet, elastiskIngen andre symptomerNormalt udflåd
HvidTyk og minder om hytteostHævelse af vulva, smerter – især i forbindelse med samleje, kløe, brændende fornemmelse, hvide rester, der ikke kan fjernesSvampeinfektion
Hvid, grå eller gulTykt eller tyndtFiskeagtig lugt, kløe, brændende fornemmelse, hævelse af vulva, rødme og irritationBakteriel vaginose
Gul eller uklarKan have forskellige konsistenstyperSmerter i bækkenregionen, blødning fra skeden eller pletblødning mellem menstruationerne, urininkontinensGonorré
Gul eller grønligBobblende, skummendeKraftig lugt, kløe, smerter under vandladningTrikomonas
Brun eller med spor af blodKan have forskellige konsistenstyperSmerter i bækkenområdet, blødning fra skeden eller pletblødning mellem menstruationerneUregelmæssige menstruationer. Brunligt udflåd kan også forekomme i begyndelsen eller i slutningen af din menstruation.
LyserødtKan have forskellige konsistenstyperIngen andre symptomerHvis du for nylig har født, er det højst sandsynligt livmoderslimhinden, der afstødes – normal forekomst efter fødslen

Hvis du bemærker nogle af de symptomer, vi har nævnt ovenfor, eller andre usædvanlige symptomer, skal du kontakte din gynækolog så hurtigt som muligt.

Vil du vide mere?

Del