Vaginal hygiejne handler ikke kun om vask. Der er mange faktorer, der kan ændre den mikrobielle balance, såsom seksuel aktivitet, brug af syntetisk undertøj eller fjernelse af kønsbehåring.

Sådan virker antibiotika

Antibiotika er en gruppe af lægemidler, der virker enten ved at dræbe bakterier eller stoppe deres vækst, så infektionen standses, og kroppen hjælpes til at bekæmpe sygdommen. Denne type medicin er meget udbredt til alt fra ondt i halsen til organinfektioner. Selvom antibiotika er en meget effektiv og ret sikker gruppe af lægemidler, er de ikke selektive – hvilket betyder, at de ikke kun dræber de bakterier, der angriber vores krop, men også reducerer antallet af gode bakterier, der lever normalt i og på vores krop. Disse gode bakterier giver ikke problemer og er ofte endda gavnlige for vores helbred. Udryddelsen af disse bakterier er derfor en velkendt uønsket bivirkning ved antibiotikabehandling.

Infektioner i skeden efter antibiotika

Reduktion af antallet af gode bakterier giver plads til, at dårlige bakterier og svamp kan vokse. Derfor er det almindeligt, at kvinder oplever bakteriel vaginose eller svampeinfektion lige efter eller under antibiotikabehandling. Det sker ofte, at kvinder bruger antibiotika til at behandle en eksisterende infektion i skeden, men når den første infektion er blevet behandlet, opstår der en sekundær tilstand. Dette sker, fordi den vaginale flora tog skade under antibiotikabehandlingen, hvilket medførte en øget risiko for en tilbagevendende episode med bakteriel vaginose eller svampeinfektion, som kan kræve yderligere behandling.

For at beskytte dig mod infektioner i skeden forårsaget af antibiotika kan du bruge et produkt, der indeholder præbiotika. Præbiotika stimulerer væksten af gode bakterier og hjælper den vaginale flora med at restituere sig. På den måde kan præbiotika være med til at forebygge infektioner i skeden forårsaget af antibiotika eller andre faktorer, og de kan fremskynde restitutionen, når symptomerne allerede er opstået.

Vil du vide mere?

Del