Medicin og produkter, der behandler candida, kan ofte købes i håndkøb uden recept. Disse omfatter svampedræbende cremer, oral svampebehandling, probiotika og præbiotika.

Svamp – en almindelig gene i skeden

En af de mest almindelige gener i skede er svamp, som også kaldes candidiasis eller bare candida. Symptomerne på svamp omfatter et tykt, hvidt udflåd, der ofte beskrives som lignende hytteost, stærk rødme og kløe i og omkring kønsorganerne. Kradsen kan forårsage yderligere irritation og smerter og kan medføre en brændende fornemmelse under vandladning eller under samleje. Hvis du oplever et eller flere af disse symptomer, er det vigtigt, at du kontakter din læge eller gynækolog for at få bekræftet diagnosen, hvorefter de vil rådgive dig om, hvordan du skal behandle din svampeinfektion.

Kan jeg selv behandle skedesvamp?

Medicin og produkter, der behandler svamp, kan ofte købes i håndkøb uden recept. Disse omfatter svampedræbende cremer, oral svampebehandling, probiotika, præbiotika og andre produkter. Det betyder, at du med den rigtige selvdiagnose kan behandle en svampeinfektion uden at gå til lægen. De sædvanlige symptomer på svamp i skeden kan dog undertiden skyldes noget andet (tørhed i skeden, bakterieinfektion) eller skjule en underliggende kønssygdom med mere alvorlige konsekvenser. Hvis du ikke er sikker på, at du lider af svamp i skeden, eller hvis dine symptomer varer ved, er det vigtigt, at du kontakter din læge eller gynækolog for at få rådgivning om den bedste behandling.

Tilføjelse: Det er deruodver en fordel, hvis du undgår at vaske dig for meget i underlivet og ikke bruger sæbe. Tidligere anbefalede man at undgå tætsiddende og syntetisk undertøj, men det er tvivlsomt, om dette har nogen indvirken på forekomsten af svamp.

Hvad kan jeg gøre for at lindre symptomerne på svamp i skeden?

Hos ellers raske kvinder er skedesvamp ikke en livstruende tilstand, men konstant kløe og irritation kan forringe dit sexliv i dramatisk grad og gøre det ubehageligt at gå på toilettet, sidde ned i længere tid eller bruge stramtsiddende tøj. Kølende naturlige geler og spray kan give øjeblikkelig lindring af kløe og irritation, mens brugen af vaginale præbiotika kan understøtte den ordinerede behandling. Det er også vigtigt at opretholde regelmæssig hygiejne i skeden ved at bruge lunkent vand eller en mild intimvask uden sæbe, undgå parfumerede bind og toiletpapir og, når det er muligt, sove uden undertøj.

Vil du vide mere?

Del