Bakteriel vaginose er kendetegnet ved et hvidt eller gråt, tyndt udflåd, en stærk, fiskeagtig lugt, irritation og smerter i intimområdet og lejlighedsvis kløe og rødme.

Har du nogensinde spekuleret på, hvordan din skede lugter?

Alle kvinder er forskellige: Vi har forskellig hudtone, hårfarve, neglestyrke, og vi dufter alle forskelligt. Et sundt udflåd vil som regel lugte svagt og kan være tykt eller tyndt, mere eller mindre rigeligt, afhængigt af den månedlige cyklus og den aktuelle hormonbalance. Ved at være meget opmærksom på vores normale udflåd kan vi lære at forudsige vores ægløsning eller menstruationer. Ikke nok med det – vi vil også kunne genkende symptomer (såsom usædvanlige farveændringer, øget mængde udflåd eller en stærk fiskeagtig lugt) og vil vide, hvordan vi skal beskrive dem, når vi taler med vores læge eller gynækolog.

Hvad betyder en stærk, fiskeagtig lugt?

En sund vaginalflora består hovedsageligt af gode bakterier (kaldet mælkesyrebakterier), men den kan også indeholde små mængder af dårlige mikroorganismer. De holdes under kontrol af flere faktorer i vagina: lav pH, antimikrobielle stoffer, der produceres af vaginalslimhinden eller af mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterier holder normalt disse tilstande konstante, men sommetider kan udefrakommende stoffer (antibiotikabehandling, basisk sæd, forkert vaginalhygiejne) eller interne faktorer (hormonforandringer) forstyrre denne balance og forårsage en overvækst af dårlige bakterier, hvilket resulterer i infektion i skeden og ubehag. En af disse tilstande kaldes bakteriel vaginose og er kendetegnet ved et hvidt eller gråt tyndt udflåd, en stærk, fiskelignende lugt, irritation og smerter i intimområdet og lejlighedsvis kløe og rødme. Som følge af den bakterielle ubalance og faldet i antallet af mælkesyrebakterier bliver pH-værdien i skedemiljøet mindre sur.

Hvad skal du gøre, hvis du oplever disse symptomer?

Bakteriel vaginose kan være en mild, ofte isoleret, tilstand, som kan forsvinde efter et stykke tid, men i nogle tilfælde (graviditet, immundefekt osv.) kan den have mere alvorlige konsekvenser. Lægen vil vurdere dig og ordinere den rigtige behandling, som kan omfatte antibiotika. Alternativet til antibiotika er at bruge naturlige produkter, som genopretter pH-værdien i skeden som f.eks. Multi-Gyn ActiGel og lader de gode bakterier genoprette balancen i floraen i skeden.

Vil du vide mere?

Del