Hvis du er gravid og oplever symptomer som rigeligt udflåd, kløe og irritation, skal du kontakte din læge eller jordemoder, som vil undersøge dig og ordinere den rigtige behandling.

Det er ikke ualmindeligt, at kvinder oplever langt flere vaginale gener under graviditeten end på noget tidspunkt før eller efter graviditeten. De forandringer, som vores krop gennemgår under udviklingen og væksten af fosteret og under amningen, er hovedsageligt styret af hormonniveauerne og påvirker alle aspekter af vores liv.

Kvalme, vægtstigning og glemsomhed drøftes i stor udstrækning blandt kommende mødre, men få nævner, at svamp i skeden kan være et reelt problem under graviditeten og forringer det ofte allerede vaklende kærlighedsliv hos de glade vordende forældre. Men selv om svamp i skeden både kan være voldsomt, tilbagevendende og irriterende, indebærer det normalt ingen risiko for hverken moren eller barnet. Hvis du har en svampeinfektion, når du går i fødsel, er der risiko for, at barnet også får det og udvikler en infektion i munden.

Hvis du er gravid og oplever symptomer som rigeligt udflåd, kløe og irritation, skal du kontakte din læge eller jordemoder, som vil undersøge dig og ordinere den rigtige behandling. Du kan trygt bruge de mest almindelige svampebehandlinger på recept og i håndkøb under graviditet.

Hvad er symptomerne på en svampeinfektion i skeden?

Symptomerne på svamp i skeden er:

Nogle af disse symptomer kan optræde ved andre tilstande såsom bakteriel vaginose eller kønssygdomme. Da disse tilstande kan have alvorlige konsekvenser for mor og barn, er det vigtigt, at du kontakter din læge eller jordemoder for at drøfte dine symptomer.

Tilbagevendende svampeinfektion i skeden under graviditet

Nogle gange vil gravide kvinder på grund af det ændrede hormonniveau få skedesvamp gentagne gange, uanset hvilken behandling de har fået. Candida albicans, den mikroorganisme, der er ansvarlig for de fleste tilfælde af svamp, kan endda blive resistent over for svampebehandling.

Præbiotisk behandling kan give en vis støtte til den vaginale flora, men i de fleste tilfælde kan den ikke selv klare infektionen. Hvis du befinder dig i denne situation, er det eneste, du skal gøre, at lindre symptomerne indtil fødslen, og hormonerne er tilbage til “det normale”. Det kan gøres ved at bruge håndkøbsspray eller -geler, som køler huden ned og stopper kløen og den brændende fornemmelse. Alle graviditeter er dog forskellige, og du bør konsultere en læge, før du beslutter dig for at bruge et produkt i intimområdet.

Del