Vaginal hygiejne handler ikke kun om vask. Der er mange faktorer, der kan ændre den mikrobielle balance, såsom seksuel aktivitet, brug af syntetisk undertøj eller fjernelse af kønsbehåring.

Vaginal pleje er en af faktorerne til forebyggelse af vaginale gener. Det intime område har en specifik mikrobiel flora, hvor gode bakterier (der producerer mælkesyre) opretholder balancen med andre bakterier. Mikroorganismer i vores skede er følsomme over for antibiotika, sæbe og andre skrappe kemiske stoffer. God hygiejne i skeden skal bevare og understøtte de gode bakterier og vil opretholde en optimal pH-værdi i skeden, så disse kan formere sig. Da vaginal hygiejne ofte er et vanskeligt emne, har vi opstillet en liste over retningslinjer, der vil hjælpe dig med at passe bedre på dit intimområde.

Vask af skeden

For god vaginal pleje kan du vaske intimområdet en gang om dagen med lunkent vand eller en mild (skum)opløsning, som ikke indeholder sæbe, parfume eller farve, og som er specielt udviklet til brug omkring skeden.

Mere er ikke altid bedre: Vask mere end én gang om dagen eller brug af sæbe eller shampoo kan forstyrre balancen i den vaginale flora. Hvis der ikke er tilstrækkeligt intimvaskeprodukt tilgængeligt, er det bedre kun at bruge vand. Hvis brusebad eller karbad ikke er muligt (camping, lange ture osv.), anbefales det at bruge intimservietter, som ikke indeholder sæbe, parfume eller skrappe kemiske stoffer.

Multi-Gyn IntiFresh

Intimservietter for en holdbar, frisk fornem-melse

Tips til forebyggelse og sundhed

Vaginal hygiejne handler ikke kun om vask. Der er mange faktorer, der kan ændre den mikrobielle balance, såsom seksuel aktivitet, brug af syntetisk undertøj eller fjernelse af kønsbehøring. Vi kan ikke altid undgå disse faktorer, men bør være opmærksomme på dem for at passe bedre på området omkring skeden, når det er nødvendigt. Der er forskellige måder at fjerne kønsbehåring på, og deres virkning er forskellig. Det, de fleste af dem har til fælles, er, at de forårsager kløe og irritation i intimområdet. Trimning er den mindst irritationsfremkaldende hårfjerningsmetode. Hvis der opstår irritation, kan det hjælpe at bruge et naturligt produkt med en lindrende og kølende effekt. Samleje kan ændre skedens pH og dermed føre til en ubalance i bakteriefloraen, og det er derfor en god idé at vaske intimområdet efter sex. Undgå at bruge syntetiske bukser og brug bomuldsundertøj, som lader huden ånde. Det er bedst at sove uden undertøj. Når du tørrer dig efter toiletbesøg, skal du altid tørre dig forfra og bagud for at undgå, at der kommer tarmbakterier ind i skeden. Skift tamponer, hygiejnebind eller menstruationskopper ofte under menstruationen.

Vær meget opmærksom på din skedes sundhed

Vær opmærksom på, at dine hormoner kan have en stærk indvirkning på din vaginale flora. Infektioner og ubehag forekommer også hos kvinder, der tager sig godt af deres intimområde. Hvis du føler dig øm eller irriteret, eller det klør, skal du gå til lægen eller gynækologen.

Vil du vide mere?

Del