Hvad er bakteriel vaginose?

De fleste skeder lugter lidt fra tid til anden, og det er normalt ikke noget at bekymre sig om. Men hvis lugten fra skeden er stærk og minder om rådden fisk, kan det være tegn på bakteriel vaginose, også kaldet BV. Bakteriel vaginose er den mest almindelige infektion i skeden, der medfører lugt og rammer helt op til en ud af fire kvinder i Europa. Kvinder i den fødedygtige alder har størst risiko for at få BV, men du kan få det i alle aldre. Selvom BV skyldes en bakteriel ubalance og ikke betragtes som en kønssygdom, kan det øge din risiko for at få en mere alvorlig sygdom, f.eks. klamydia. Den gode nyhed er, at BV nemt kan behandles og forebygges med naturprodukter, som du kan købe online, på dit lokale apotek og i MATAS.

Årsager til bakteriel vaginose

Bortset fra tarmen er din skede hjemsted for flere bakterier end noget andet sted i kroppen, hvoraf de fleste tilhører Lactobacillus-familien. Disse ”gode” bakterier har en dobbeltfunktion ved både at regulere pH-niveauet i skeden og holde skadelige bakterier i skak. Men hvis pH-værdien i skeden stiger til over 4,5, forstyrres denne naturlige balance, og skadelige bakterier kan begynde at vokse ukontrolleret, hvilket kan medføre bakteriel vaginose. Forskere forstår stadig ikke helt årsagerne til disse ændringer, men der er nogle faktorer, der sandsynligvis øger din risiko for in-fektion. Der er f.eks. større sandsynlighed for bakteriel vaginose, hvis du:

  • Ryger
  • Er gravid
  • Har flere seksualpartnere
  • Dyrker sex med en ny partner
  • Er kvinde og har sex med andre kvinder
  • Vasker skeden for ofte
  • Bruger spiral
  • Ikke producerer nok Lactobacilli-bakterier i skeden

Symptomer på bakteriel vaginose

Det afslørende tegn på bakteriel vaginose er udflåd fra skeden med en skarp, fiskeagtig lugt, der sommetider bliver værre under a efter sex eller menstruation. Teksturen og farven af udflåd ændrer sig også ofte. Du bemærker måske, at dit udflåd fra skeden bliver tyndere og mere vandigt, og at det får en grå-hvid farve. Nogle kvinder har også kløe eller irritation i skedeområdet, men det er ret usædvanligt. Og helt op til halvdelen af alle kvinder, der er inficeret med BV, har faktisk slet ingen symptomer.

Behandling af bakteriel vaginose

BV behandles normalt med antibiotika eller geler eller cremer, der ordineres af lægen, men mange kvinder har også fået hjælp af effektive håndkøbsbehandlinger. Ulempen ved antibiotika er, at kan udrydde både gavnlige og skadelige bakterier i skeden, hvilket forstyrrer bakteriebalancen og øger risikoen for at få en ny infektion. Desværre vender helt op til halvdelen af alle infektioner tilbage inden for 12 måneder på trods af behandling. For at undgå tilbagevendende infektioner med bakteriel vaginose kan du prøve et naturprodukt som Multi-Gyn ActiGel, et håndkøbsalternativ til antibiotika, der understøtter de gode bakterier og giver øjeblikkelig lindring af generende BV-symptomer. Mandlige seksualpartnere behøver ikke at blive behandlet for BV, men hvis du er kvinde med en kvindelig partner, skal hun også behandles, da kvinder kan videregive infektionen til hinanden under sex. Det er især vigtigt at få behandling, hvis du er gravid, da BV kan føre til for tidlig fødsel eller lav fødselsvægt.

Behandling af bakteriel vaginose

For at behandle bakteriel vaginose med Multi-Gyn ActiGel skal du blot klemme en lille smule ud på fingerspidsen og påføre det omkring skedeåbningen mindst to gange om dagen i mindst fem dage. Da gelen er et naturprodukt uden bivirkninger, kan du bruge den lige så ofte, du vil, for at fremme din vaginale sundhed og forebygge BV samt svampeinfektioner. Brug den til at slippe af med de generende BV-symptomer og forbedre din livskvalitet.

Bakteriel vaginose eller svamp?

Bakteriel vaginose og svampeinfektioner er de mest almindelige vaginale problemer hos kvinder, og fordi symptomerne er de samme, bliver de nogle gange forvekslet. Mens de begge skyldes en ubalance i den vaginale bakterieflora og typisk er forbundet med usædvanligt udflåd, ser dette anderledes ud. Udflåd, der er tykt, kornet og lugtfrit skyldes sandsynligvis svamp, mens tyndt, gråhvidt udflåd, der lugter som rådden fisk, sandsynligvis skyldes BV. Hvis du ikke er sikker på, hvad der forårsager dine symptomer, eller hvis du stadig har symptomer efter at have prøvet et håndkøbsprodukt, skal du kontakte lægen for at udelukke kønssygdomme eller andre alvorlige lidelser.