Hvorfor er min skede tør?

Hedeture og uregelmæssige menstruationer er to velkendte tegn på, at overgangsalderen måske banker på. Men vidste du, at tørhed og irritation i skeden er andre almindelige symptomer på overgangsalder? For når du bliver ældre, gælder det også for din skede. Østrogen er normalt med til at smøre skeden og holde den sund, men når du rammer overgangsalderen, falder produktionen af det kvindelige kønshormon betydeligt. Resultatet er, at vævet i skeden bliver tyndere, mere tørt og mere modtageligt for inflammation, en tilstand der kaldes vaginal atrofi. Men overgangsalderen er ikke den eneste årsag til, at dit østrogenniveau kan falde. Fødsel, amning, visse medicinske lidelser og brug af p-piller kan også nedsætte østrogenniveauet og føre til tørhed i skeden. I nogle tilfælde er tørhed i skeden slet ikke relateret til østrogen, men til overdreven hygiejne. Uanset hvad der får din skede til at føles som Sahara-ørkenen, findes der sikre og effektive behandlinger, der kan hjælpe.

Årsager til tørhed i skeden

Postmenopausale kvinder vil være mest tilbøjelige til at lide af tørhed i skeden, men symptomerne kan ramme kvinder i alle aldre. Bortset fra overgangsalderen kan tørhed i skeden skyldes:

  • Amning og fødsel
  • P-piller eller antidepressiv medicin
  • Kirurgisk fjernelse af æggestokkene eller livmoderen
  • Visse kræftbehandlinger
  • Visse lægemidler mod allergi og forkølelse
  • Visse immunsygdomme, såsom Sjögrens syndrom
  • Sæbe, vaskemiddel, lotion, parfumerede tamponer eller vaginal douching

Visse livsstilsfaktorer – f.eks. stress, rygning og overdreven motion – kan medvirke til tørhed i skeden. Du kan også have en højere risiko, hvis du ikke har født vaginalt eller ikke er seksuelt aktiv.

Symptomer på tørhed i skeden

Tørhed i skeden kan forårsage en overvækst af skadelige bakterier i skeden, hvilket igen kan føre til unormalt udflåd. Du kan også føle kløe i og omkring skeden, have hyppige urinvejsinfektioner og føle smerte under sex. I nogle tilfælde kan tørhed i skeden forårsage smertefulde symptomer som svie, irritation og ømhed i skeden.

Behandling af tørhed i skeden

Selvom tørhed sjældent er et tegn på en alvorlig sygdom, kan det medføre en temmelig ubehagelig irritation i skeden og gøre, at du mister interessen for sex. Men der er ingen grund til at lade en tør skede ødelægge din livskvalitet – prøv en vaginal fugtighedscreme som Multi-Gyn LiquiGel som supplement til den naturlige fugt i skeden. Dette er et naturligt produkt til kvinder i alle aldre – påfør det efter behov for at lindre symptomer som svie og irritation i skeden. Multi-Gyn LiquiGel er et håndkøbsprodukt, som du kan købe online og på de fleste apoteker. Hvis du har symptomer på svær tørhed, og naturprodukter ikke giver dig den lindring, du har brug for, kan din læge anbefale en lavdosis vaginal østrogenbehandling. De findes i mange forskellige former og faconer, for eksempel som creme, suppositorier eller en blød, fleksibel ring, der indsættes i den øverste del af skeden. Hvis du har andre symptomer på overgangsalder samt tørhed, kan lægen anbefale en stærkere østrogenbehandling. Du skal blot fortælle det til lægen, hvis du tidligere har haft brystkræft, da østrogenbehandlinger kan øge risikoen for, at den vender tilbage.