Vaginal pleje (sådan passer du på din skede)

Din skede er grundlæggende designet til at være selvrensende, og nøglen til en god vaginal sundhed er at passe på dig selv generelt ved at spise en afbalanceret kost og motionere. Men selv en sund skede kan have gavn af regelmæssig intimpleje. Langt de fleste kvinder barberer eller vokser i dag deres kønsbehåring, og disse almindelige hårfjerningsmetoder kan forårsage problemer som irriteret hud, røde pletter og ubehagelig kløe. Mange kvinder føler også et øget behov for vaginal pleje under menstruationen og efter en fødsel, når huden er mere følsom end normalt. En intimplejerutine behøver ikke være kompliceret, og bidrager i høj grad til at forebygge ubehag og føle sig ren og frisk i det vaginale område.

Barbering

Barbering er en billig hårfjerningsmetode, der nemt kan udføres hjemme, så det kommer ikke som nogen overraskelse, at det er langt den mest almindelige metode. Ulempen er, at den har en tendens til at forårsage irriteret hud, kløe, røde pletter, rifter, indgroede hår og infektion. De fleste kvinder fjerner i hvert fald noget af deres kønsbehåring, og de forskellige stile varierer fra let trimning til helt bar. Uanset hvilken stil du vælger, skal du altid bruge en skarp skraber og overveje at trimme din kønsbehåring med en saks, inden du barberer dig. Følg disse enkle trin for at optimere din barberingsrutine og minimere risikoen for irritation:

Vask vulva med en mild, pH-afbalanceret mousse som Multi-Gyn FemiWash for at rense huden og give en tættere og glattere barbering.
Påfør en tyk barbercreme, og barber i hårenes retning for at undgå rifter og indgroede hår. Skyl håret af skraberen efter hvert strøg, og prøv at undgå at barbere det samme sted mere end én gang. Skyl af, dup huden tør med et rent håndklæde.

Vask

Regelmæssig vask af vulva (de ydre dele af dine kønsorganer) kan være med til at give dig en ren og frisk følelse, men pas på ikke at overdrive det. Det er rigeligt at vaske vulva én gang om dagen eller to gange om dagen under menstruationen. Undgå parfumeret sæbe i intimområdet, og vælg helst et hygiejneprodukt, der er specielt udviklet til vulva, som f.eks. Multi-Gyn FemiWash.

Barsel

Mange kvinder oplever ubehag og følsom hud i skedeområdet under graviditeten og efter fødslen. I denne periode kan det være nødvendigt at supplere din regelmæssige hygiejnerutine med produkter, der er specielt formuleret til barsel. Multi-Gyn-kompresser kan lindre sensitiv hud og støtte den naturlige helingsproces i intimområdet under graviditeten og efter fødslen.

Tips til pleje af skeden

Når det drejer sig om din skede, kommer du langt med en smule forebyggelse. Læs disse tips til intimpleje for at minimere risikoen for irritation og holde dit intimområde sundt – både indvendigt og udvendigt:

  • Brug hvidt undertøj i naturlige materialer, helst bomuld
  • Undgå at gå med g-streng
  • Vask undertøjet med et uparfumeret vaskemiddel, og skyl grundigt
  • Overvej at sove uden undertøj, så din skede kan ånde
  • Vælg altid hygiejneprodukter, der er specielt formuleret til intimpleje
  • Undgå hygiejneprodukter til kvinder som f.eks. sprays og deodoranter, duftolier, boblebade, badeolier, talkum og pudder
  • Brug en vand- eller silikonebaseret vaginal fugtighedscreme til at behandle tørhed
  • Prøv en vaginal glidecreme til behandling af tørhed under sex