Hvorfor klør min skede?

Hvis du nogensinde har lidt af kløe i skeden, ved du, at det er en ekstremt irriterende og ubehagelig tilstand. Kløe på vulva og i skeden er mere almindeligt, end du måske tror, men mange kvinder synes stadig, at det er pinligt at tale om. Kløe i skeden kan skyldes mange forskellige årsager, herunder infektioner, irriterende stoffer, tørhed og kønssygdomme. Afhængigt af hvad der får din skede til at klø, findes der effektive behandlinger, der kan hjælpe dig med at komme af med symptomerne og forhindre, at de vender tilbage.

Hvad forårsager kløe i skeden?

Der er flere årsager til kløe i skeden, nogle mere almindelige end andre:

  • Svampeinfektioner. Svamp skyldes overvækst af svampen Candida albicans og er en meget almindelig årsag til voldsom kløe i skeden. Det gælder især kvinder, der er gravide, da hormonforandringer under graviditeten kan forstyrre pH-balancen i skeden.
  • Allergener eller irriterende stoffer. Brug af latexkondomer eller parfumerede hygiejneprodukter, vaskemidler eller vaginal skylning kan medføre irritation og let kløe i skeden. Hvis du går med syntetisk undertøj, dyrker sex og rider på heste eller cykler, kan det også give gnavesår og kløe i skeden.
  • Bakteriel vaginose. Det primære symptom på BV er et ildelugtende, vandigt udflåd, men undertiden er det også forbundet med kløe i skeden.
  • Tørhed. Når du går i overgangsalderen, føder eller ammer, falder kroppens østrogenniveau som regel, hvilket kan gøre slimhinden i skeden tyndere, mere tør og mindre elastisk. Dette kaldes vaginal atrofi og kan medføre kløe i skeden.
  • Kønssygdomme. I nogle tilfælde kan herpes, fladlus, Trichomonas-infektion og kønsvorter forårsage kløe i skeden.

Hvis du ikke er sikker på, hvorfor din skede klør, skal du kontakte din læge. Det er vigtigt at finde årsagen til problemet for at få den rigtige behandling, hvilket især er vigtigt, hvis du er gravid.

Behandling af kløe i skeden

Æblecidereddike, yoghurt, Tea Tree olie, hvidløg, kokosolie… Internettet bugner med påståede husråd mod kløe fra skeden, men der er i virkeligheden ingen evidens for deres effekt. Nogle husråd kan endda have den modsatte virkning og forårsage svie og irritation af vulva og skeden. Hvis du ved, at kløen skyldes en svampeinfektion, er det bedre at behandle den med et håndkøbsprodukt som f.eks. Multi-Gyn FloraPlus.

Sådan stopper du kløe i skeden

Multi-Gyn FloraPlus er en præbiotisk gel, der fremmer de gavnlige lactobacilli i skeden og omgående lindrer generende kløe og irritation forårsaget af overvækst af svamp i skeden. Du kan både bruge den til at behandle svampeinfektioner og til at fremme en sund mikrobiel balance i dit skedeområde, især når:

• Du lige har haft din menstruation
• Du har haft ubeskyttet sex
• Du tager eller har taget antibiotika
• Du har symptomer som kløe, irritation og udflåd

Hvis du har problemer med kløe og ønsker øjeblikkelig lindring, kan du bruge applikatoren til at presse en enkelt dosis Multi-Gyn FloraPlus ud i skeden. Gentag behandlingen ved sengetid i fem dage i træk for at behandle en svampeinfektion. Multi-Gyn FloraPlus er et naturprodukt. I modsætning til traditionelle svampedræbende midler mod gærsvamp forbedrer det den vaginale flora i stedet for at forstyrre den. Køb den her for at få øjeblikkelig lindring af irriterende kløe i skeden. Kontakt lægen, hvis problemet fortsætter efter brug af gelen.