Hvorfor lugter min skede?

En sund skede kan dufte på mange måder – sød, syrlig, moskusagtig eller jordagtig – og hver enkelt kvinde har sin egen skededuft. En let vaginal lugt er som regel helt normal og ikke noget at bekymre sig om. Det kan skyldes ændringer i din kost, hormonniveauer, menstruationscyklus eller vaginale bakterier. Hvis du har sex og sveder meget, kan det også påvirke lugten fra din skede. Men hvis du bemærker en kraftig lugt, der minder om rådden fisk, er det sandsynligvis et tegn på infektion. Den fiskeagtige lugt er et almindeligt symptom på bakteriel vaginose, som er en tilstand, der skyldes ubalance i den vaginale flora. Ved bakteriel vaginose, eller BV, vokser de skadelige bakterier ukontrolleret og fjerner de gavnlige bakterier, der regulerer pH-niveauet i skeden. Ud over at forårsage en lugtende skede kan bakteriel vaginose ændre farven og strukturen i dit udflåd, så det bliver gråhvidt og tyndere end normalt. Når det er sagt, er en lugtende skede ofte det eneste mærkbare symptom på bakteriel vaginose. Selvom dårlig lugt fra skeden kan være irriterende og endda påvirke din livskvalitet negativt, kan det nemt behandles.

Sådan slipper du af med lugt fra skeden

Bakteriel vaginose behandles typisk med antibiotika, men et naturligt håndkøbsprodukt som Multi-Gyn ActiGel er både effektivt og mere skånsomt mod kroppen. Mens antibiotika dræber alle bakterier i skeden i flæng, blokerer Multi-Gyn ActiGel kun de skadelige mikroorganismer og understøtter samtidig de gavnlige bakterier. For at behandle bakteriel vaginose og reducere ubehagelig lugt fra skeden skal du bruge gelen mindst to gange om dagen i en periode på mindst fem dage. Hvis du ikke er sikker på, om lugten af fisk skyldes bakteriel vaginose, eller hvis behandlingen ikke hjælper, skal du kontakte en læge. Det er muligt, at der er en anden årsag til lugten, f.eks. en kønssygdom eller en tampon, der er glemt og efterladt i skeden i flere dage eller endda uger. Ja, det sker, og det kan være mere almindeligt, end du tror!

Sådan slipper du for lugtende udflåd

Ligesom lugt fra skeden kan ildelugtende udflåd behandles med Multi-Gyn ActiGel. Brug den mindst to gange om dagen i fem dage for at behandle en igangværende BV-infektion og reducere udflåd.

Kan jeg forhindre, at det lugter fra skeden?

God hygiejne kan være med til at forhindre lugt fra skeden, men lad være med at overdrive den! Indersiden af skeden renser sig selv ved at producere udflåd, og overdreven hygiejne kan forårsage tørhed og irritation. Vask blot ydersiden af skeden (vulva) med almindeligt, varmt vand, eller brug en mild sæbe uden duft, som f.eks. Multi-Gyn FemiWash, og tør grundigt med et rent håndklæde. Multi-Gyn FemiWash er en mild og pH-afbalanceret mousse, der kan bruges skånsomt til at rense og opfriske dit intimområde, i modsætning til parfumerede sæber, der kan påvirke pH-niveauet og den sarte bakterielle balance i skeden negativt. Det er normalt nok at vaske én gang om dagen, bortset fra når du har menstruation; så kan det være en god idé at vaske lidt oftere for at undgå lugt fra skeden. Husk også at rengøre perineum (området mellem skedeåbningen og endetarmsåbningen).

Flere tips til at holde din skede sund og fri for ubehagelig lugt:

• Brug kun hvidt undertøj i 100% bomuld, der lader din skede ånde
• Vask dit undertøj med mild sæbe, og skyl grundigt
• Undgå brug af skyllemidler
• Undgå at bruge hygiejneprodukter som tamponer, badeolier, duftende olier, talkum, parfumerede servietter og vaginale deodoranter
• Brug kondom under sex for at beskytte dig mod kønssygdomme