Svie og rødme i skeden

Føles det, som om din skede brænder, hver gang du tisser? Er området omkring din skedeåbning rødt og/eller hævet? Måske kan du endda se små revner eller sår i den følsomme hud på vulva? I så fald har du måske vaginitis, som bare er et finere ord for irritation i skeden. Selvom mange kvinder forbinder svien i skedeområdet med urinvejsinfektion, kan irritation i skeden lige så godt skyldes en svampeinfektion, bakteriel vaginose, tørhed eller en kønssygdom. Rødme og svien i skedeområdet ledsages som regel af svær irritation og sviende smerter i skeden og kan påvirke din livskvalitet negativt, medmindre det behandles. Afhængigt af årsagen til denne svien i skedeområdet findes der mange effektive håndkøbsbehandlinger, der kan hjælpe. Og jo hurtigere du får behandling, jo bedre!

Årsager til svie i skeden

Irritation, rødme og svien i skedeområdet er almindelige symptomer på flere vaginale tilstande. Ofte, men ikke altid, er det et tegn på ændringer i din bakterieflora, der forårsager overvækst af skadelige mikroorganismer og et fald i de gavnlige bakterier, der regulerer surhedsgraden i vagina og beskytter den mod infektion. Rødme, svie og smertefuld vandladning ledsages normalt af andre symptomer, der kan være med til at forklare, hvad det underliggende problem er.

  • Svampeinfektion. Svien i skedeområdet kombineret med kraftig kløe og tykt, hvidt udflåd, der ligner hytteost, er normalt tegn på svampeinfektion.
  • Bacterial vaginosis (BV). Hvis din skede og udflåd har en stærk, fiskeagtig lugt, er BV sandsynligvis synderen bag irritationen.
  • Tørhed i skeden). Unormalt udflåd, kløe, hyppige urinvejsinfektioner og svien i skeden, når du har sex, kan være tegn på tørhed i skeden, især hvis du har været igennem eller lige er påbegyndt overgangsalderen.
  • Kønssygdomme. Flere kønssygdomme kan forårsage rødme og svie i skedeområdet. Kontakt lægen, hvis du bemærker smertefulde blærer, usædvanligt udflåd, mavesmerter, hævelse omkring skeden eller blødning efter sex eller mellem menstruationer.

Behandling af svie i skeden

Behandlingen af en rød og sviende skede varierer afhængigt af, hvad der forårsager symptomerne. En af de mest almindelige årsager til irritation i skeden er svampeinfektion, som kan behandles med Multi-Gyn FloraPlus, en præbiotisk gel, der stimulerer de gavnlige bakterier i skeden og giver øjeblikkelig lindring af irritation og kløe. Prøv Multi-Gyn ActiGel til BV. Denne gel har en direkte lindrende effekt på irritation og andre gener fra skeden. Hvis du har mistanke om, at tørhed i skeden er årsagen til dine symptomer, skal du vælge Multi-Gyn LiquiGel, som forebygger irritation ved at understøtte smøringen af skeden og vævet i denne. Alle tre geler er naturbaserede produkter, som du kan købe online eller på dit lokale apotek. Hvis irritationen og svien i skeden ikke forsvinder, efter at du har prøvet et håndkøbsprodukt, kan det være tegn på en mere alvorlig infektion eller en kønssygdom, der skal behandles med antibiotika eller andre receptpligtige lægemidler. Spørg altid din læge til råds, hvis du er usikker på, hvad der forårsager dine symptomer, så du kan få stillet en diagnose og få passende medicin.

Lindring af svie i skeden

Skeden bliver sommetider irriteret af allergener og ting i vores miljø, som du slet ikke mistænker. Nogle enkle livsstilsændringer kan hjælpe med at holde dit skedeområde sundt og give dig lindring af rødme, svie og andre generende symptomer fra skeden:

• Brug kun løstsiddende undertøj i 100% bomuld
• Rengør ikke skeden mere end én gang om dagen
• Undgå at bruge sæbe, spray og parfume i skeden
• Undgå at bruge parfumeret toiletpapir, tamponer, trusseindlæg og andre parfumerede hygiejneprodukter
• Sov uden undertøj
• Undgå stramme bukser og at blive siddende i en våd badedragt