Tørhed i skeden

Tørhed er et ubehageligt vaginalt symptom, der kan forekomme hos kvinder i alle aldre, men er mest almindeligt hos kvinder, der er forbi overgangsalderen. Selvom tørhed i skeden normalt er harmløst, kan det have nogle ret ubehagelige bivirkninger, såsom irritation, ømhed, unormalt udflåd og hyppigere urinvejsinfektioner. Den manglende smøring i skeden kan også medføre smerter under samleje og let blødning under sex. Faktisk rapporterer helt op til 25 % af alle kvinder mellem 50 og 59, at de har problemer med tørhed under sex, og 16 % føler smerte. Ud over de fysiske symptomer kan tørhed være en stor følelsesmæssig belastning. Nogle kvinder har svært ved at acceptere, at deres krop ældes, andre mister tilliden til deres seksuelle evner og undgår at have sex med deres partner. Men der er ingen grund til at lide i stilhed – tørhed i skeden er nemt at behandle med produkter, som du kan købe online eller på dit lokale apotek.

Hvorfor er min skede tør?

Helt op til halvdelen af alle kvinder i overgangsalderen lider af tør hud i skeden. Hvis du er en af dem, er det sandsynligvis et tegn på, at din skede ældes. I overgangsalderen falder østrogenproduktionen drastisk, så det vaginale væv bliver tyndere og mere tørt og sart. Det bliver også mere modtageligt over for infektioner. Dette kaldes vaginal atrofi. Med mindre smøring af skeden vil du være mere udsat for at opleve unormalt udflåd, irritation, ømhed og smerter under samleje. Selvom lave østrogenniveauer på grund af overgangsalderen er den mest almindelige årsag til tør hud i skeden, er det ikke den eneste. Østrogenniveauet kan også falde hos yngre kvinder, for eksempel på grund af amning, fødsel, kronisk sygdom eller brug af p-piller. Tørhed i skeden kan også skyldes overdreven renholdelse i og omkring skeden.

Årsager til tørhed i skeden

Overgangsalder er den mest almindelige årsag til tør hud i skeden, men yngre kvinder kan også blive ramt. Disse faktorer kan øge din risiko for tør hud i skeden:

  • Amning og fødsel
  • Brug af p-piller eller antidepressiva
  • Kirurgisk fjernelse af dine æggestokke eller livmoder
  • Visse kræftbehandlinger
  • Indtagelse af visse lægemidler mod allergi og forkølelse
  • Visse immunsygdomme, såsom Sjögrens syndrom
  • Brug af sæbe, lotion, parfumerede tamponer eller vaginal douching i skedeområdet

Behandling af tørhed i skeden

Hvis din tørhed i skeden giver problemer med smerter under samleje, kan du prøve at påføre en vandbaseret glidecreme lige før sex. Der findes også håndkøbsprodukter som Multi-Gyn LiquiGel, der behandler tørhed. Multi-Gyn LiquiGel er en sikker og naturlig fugtighedsgel, der kan bruges dagligt som supplement til den naturlige fugt i skeden, eller når som helst du har brug for at lindre ubehagelige symptomer på vaginal atrofi, såsom irritation, ømhed og kløe. Hvis du stadig har problemer med tørhed i skeden efter at have brugt et naturligt produkt, skal du kontakte lægen. Denne kan anbefale en østrogenbaseret behandling, såsom tabletter, vaginaltabletter, cremer eller en ring.