Er mit udflåd normalt?

Udflåd fra skeden kan virke ubehageligt, men det slim, der nogle gange efterlader dine trusser klæbrige og våde, er faktisk skedens geniale, indbyggede rensemekanisme. Mens de fleste kvinder har udflåd fra skeden, kan hyppigheden, mængden og strukturen af væsken variere betydeligt fra person til person. Du har måske bemærket, at den endda ændrer sig på forskellige tidspunkter i din menstruationscyklus. Lige før ægløsning bliver slimen typisk glat og klar, som rå æggehvider. Dette efterfølges normalt af et par mere tørre dage og derefter en tilbagevenden til det sædvanlige hvide, let klæbrige udflåd. Under ægløsningen og efter din menstruation er det ikke usædvanligt at få lyserød eller brun pletblødning. Hvis du på noget tidspunkt oplever lugtende, vandigt, grønt, gult, kornet, skummende eller tykt hvidt udflåd, kan det imidlertid være tegn på, at der er noget, der ikke er helt som det burde være.

Normalt udflåd:

• er som regel klart, hvidt eller lysegult
• lugter ikke eller har en let syrlig eller sødlig lugt
• er tykt, klæbrigt og vådt

Unormalt udflåd

Udflåd kan være en vigtig indikator for din vaginale sundhed, så det er godt at lære din slim at kende. Hvis du for eksempel bemærker et tykt, hvidt og klumpet udflåd, der ligner hytteost, skyldes det sandsynligvis en svampeinfektion, mens et ekstremt ildelugtende, vandigt udflåd er et tydeligt tegn på bakteriel vaginose (BV). Ildelugtende, grønt eller gult udflåd kan skyldes en køns-sygdom så som Trichomonas-infektion eller klamydia. Hvis du har haft ubeskyttet sex, skal du også være opmærksom på lyserød eller brun pletblødning eller udflåd, der opstår i den periode, hvor du normalt ville have menstruation – det kan være tegn på graviditet. Hvis dit udflåd er unormalt, har du sandsynligvis også andre mærkbare symptomer, såsom kløe, stærk lugt, rødme, hævelse eller irritation.

Hvorfor får jeg udflåd?

Udflåd fra skeden består af en let sur slim, der dannes af livmoderhalsen og kommer ud af skeden, hvor døde celler og bakterier renses ud i processen. Ud over at rengøre skeden holder udflåd den fugtet og beskytter den mod infektioner. En kvindes krop producerer ca. en teskefuld udflåd hver dag med start ca. seks måneder til et år før hendes første menstruation. Udflåd er typisk kraftigere under graviditet, hvis du er seksuelt aktiv, eller hvis du tager p-piller. Efterhånden som du bliver ældre og kommer i overgangsalderen, kan dit udflåd ændre sig eller blive mindre hyppigt, hvilket igen kan medføre tørhed i skeden.

Er det muligt at behandle udflåd?

Det er ikke muligt at behandle normalt, sundt udflåd, og det er der faktisk heller ingen grund til. Men hvis en infektion eller en kønssygdom gør dit udflåd ildelugtende, tykt hvidt, gult, grønt, vandigt eller kornet, er det en anden historie. Afhængig af din diagnose har du sandsynligvis brug for behandling. Svampeinfektioner kan nemt behandles med en naturlig gel som Multi-Gyn FloraPlus, der lindrer symptomer som udflåd, kløe, irritation og lugt. Prøv Multi-Gyn ActiGel ved bakteriel vaginose. Gelen mindsker hurtigt udflåd og lugt, samtidig med at den effektivt behandler BV. De er begge specielt formuleret til at understøtte en sund bakterieflora og opretholde et optimalt pH-niveau i skeden. Du kan købe Multi-Gyn FloraPlus og Multi-Gyn ActiGel online eller på dit lokale apotek. Hvis du ikke er sikker på, om dine symptomer skyldes svamp, BV eller noget andet, skal du kontakte lægen for at udelukke eventuelle kønssygdomme eller mere alvorlige lidelser, der kræver receptpligtig medicin.